tirsdag 26. mai 2015

Grevens slott

På Agnesberg i utkanten av byen Wernigerode troner et eventyrslott. På sin tegning av dette slottet har farfar skrevet "Gräfliches Schloss Wernigerode". Her har det nemlig bodd mektige grever siden 1100-tallet. Og den mektigste av dem alle var Otto zu Stolberg-Wernigerode som bodde her da farfar gjestet Agnesberg. Fra 1876 til 1881 var han Bismarcks visekansler og han var også på samfunnstoppen i Preussen.


Det grevelige slott er som et pust fra riddertiden, men det er bare tilsynelatende. Slottet slik det framstår i dag, var faktisk flunkende nytt da farfar var der i 1881. Riktignok har i alle fall to av fløyene et atskillig eldre opphav, men grev Otto satte i gang svære ombygginger, og det var han som ga slottet dets eventyraktige uttrykk. Som visekansler trengte han vel en representativ bolig.

Foto fra toppen av Agnesberg der farfar lagde sin tegning i grevens tid. Det er ganske tett skog ovenfor slottet, men da jeg skulle ta dette bildet, fant jeg heldigvis ut at noe av skogen var ryddet vekk akkurat på det aktuelle utsiktspunktet.

 -----oooooOOOooooo-----

Og dermed var den første del av denne reise i farfars fotspor ferdig. Han besøkte en rekke andre kulturminner i Harz-området, men det får jeg ta en annen gang. På denne turen kom vi oss fram med tog. Neste gang må det kanskje bli bil eller sykkel for å nå fram til de mer utilgjengelige stedene.

Døpefonten i Gernrodes stiftskirke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar